3 степенно меню от София

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Първо, второ и трето днес сервира Софи от Foodie Boulevard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Летните жеги са онзи момент, който хем чакам с нетърпение по цяла година, хем настъпят ли ми се приисква да се трансформирам в някоя тропическа животинка, която понася жегите по-лесно.

В тези моменти масово се чувстваме тежки, подути, нямаме особено голям апетит а дори да имаме – някак си все гравитираме около леки и свежи хапванки, които да ни заредят с ценните макро и микронутриенти, от които тялото ни има нужда, за да сме пълни с енергия за летни приключения.

Днес споделям 3 експресни идеи от мен за предястие, основно и десерт, които са като балсам за летните жеги. Всички предложения се приготвят за нула време с минимални усилия и ограничен брой продукти.

 

Нудълс от краставица с печен таханов сос от кашу и джинджифил

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продукти

  • 1 голяма краставица
  • 1-2 с. л. оризов оцет
  • хималайска сол на вкус

 

За соса:

  • 4 с. л. тахан от кашу
  • 2 ч. л. пресен джинджифил, нарязан
  • 2 с. л. кокосово масло
  • щипка хималайска сол

 

За декорация

  • няколко резенчета дехидратирани чесън и моркови
  • 2-3 щипки микс семена и ядки, по желание

 

Приготвяне

  1. Обелете краставицата и я нарежете на тънки ивички, които да наподобяват спагети (наричани още нудъли) като диаметър и дължина.
  2. Овкусете нудълите с 1-2 с. л. оризов оцет и хималайска сол на вкус.
  3. Сервирайте в чиния.
  4. За соса поставете тахана в тиган на слаб котлон.
  5. Добавете прясно нарязания джинджифил, кокосовото масло и солта, разбъркайте добре.
  6. Оставете соса за около 1-2 минути на котлона и гарнирайте с него нудълите.
  7. Завършете с 2-3 щипки микс семена и ядки по избор и декорирайте по желание.
  8. Поднесете веднага.

 

Реден огретен със сезонни зеленчуци

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продукти

  • 1 патладжан
  • 1 тиквичка
  • 1 домат
  • 1 голяма глава стар лук
  • няколко моркова
  • 50 гр. маслини
  • 50 гр. царевица
  • 3-4 печурки
  • шепа микс сурови белени семена
  • 5 яйца
  • 100 гр. сирене по избор (може и без него)
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 50 гр. овесени ядки (могат да се заменят с 50 гр. безглутеново брашно)

 

Приготвяне

  1. Нарежете едрите зеленчуци на шайби.
  2. Разбийте киселото мляко със сиренето, яйцата, овесените ядки и семената.
  3. Увийте външната страна на разглабяща се форма за торта/козунак/сладкиш с фолио, за да не изтича плънката.*
  4. Започнете да нареждате един слой от всички зеленчуци на свободен принцип, след това покривайте слоя със течната смес. Продължете докато продуктите свършат.
  5. Печете огретена около час на 180 градуса с включен вентилатор. Ако зеленчуците най-отгоре започват да потъмняват твърде бързо, покрийте ги с алуминиево фолио или хартия и продължете печенето по този начин до края.
  6. Охладете изцяло огретена преди да го освободите от формата и да го нарежете.

 

 Домашен течен шоколад без захар с банан и рикота

 

Продукти

  • 250 гр. рикота
  • 1 банан
  • 1/2 авокадо
  • 1/2 пакетче Стевия или друг подсладител по избор
  • 2 с.л. натурално какао или брашно от рожков
  • 1-2 с.л. лешников тахан

 

Приготвяне

  1. Пасирайте всички продукти до хомогенност с помощта на чопър, пасатор или кухненски робот.
  2. Декорирайте по желание и поднесете.

към spiritpaints.bg