Христо Блажев за финала на Spirit Трансформации

Всъщност аз мразя промените. Толкова си обичам делника и радостта от труда в него, че не обичам празниците, които изискват от мен да напусна удобното си ежедневие и да върша презряни неща като почивки и социализации. Обичам дома си, който съм пълнил с книги години наред, където създадох и написах 1500 текста за блога ми Книголандия, където съм бил по-щастлив откогато и да е. Но когато получих предложението да се включа в „Spirit Трансформации“, не се поколебах и за миг. Защо?

Защото все някога е време за промяна.

Домът ми бе удобен за четене, но не и за писане. В него бях преживял много щастие, но се бе натрупала и много горчилка. Какво по-хубаво от това - хем да запазиш това, което обичаш, хем да имаш възможност да започнеш на чисто? Да ти е различно, но по-удобно и подредено. И да се сдобия с така мечтаното място, където да пиша тая внезапна хрумка, която не ми даваше мира месеци наред. Точно това ми предложиха, а към тази фаустовска сделка беше добавено и удоволствието цялото приключение да бъде заснето и превърнато в едно малко шоу. 

По време на предложението още не бях срещнал Ана и Софи – двете пречудесни момичета, които също се включиха в „Spirit Трансформации“ и преживяха своите собствени приключения – тук и тук. А през ноември ще излезе и първата книга на Софи, но това е друга история, за която тепърва ще чуете.

Сега вече всичко е приключено. Стоя на новото си бюро, отгоре се е надвесила удобна лампа, в ръцете ми се е сгушила котка (не беше част от проекта, беше моята изненада за трансформацията), до мен са аквариумът, книгите и секцията с нов облик, в хола е по-светло с новите лапми, пердетата създават уют, а килимът е в хармония с всичко наоколо. Стените се зеленят, сякаш съм в Изумрудения град на Оз. Боята „Spirit“ върху тях бе основата, от която тръгнахме, но около нея се развихри цялостна трансформация, която се случи буквално за броени дни, в пълен разрез с примиренческата поговорка „Да ти влезе майстор в къщата“.

Сега ми е тихо и спокойно, само котето Хич мърка доволно. У дома е настъпила промяна, но дори не я усетих, така плавно всичко преля в по-добро, че и за миг не се почувствах не на място, не възнегодувах от промяната в привичките ми, дори и в няколкото дни, когато подът на спалнята ми бе покрит с купчини книги и трябваше да се промъквам сред тях, за да стигна до леглото.

Благодаря на „Оргахим“ и на Милена и Ива от „Hubahead“, че избраха мен и „Книголандия“ за част от своето предизвикателство и вещо дирижираха цялото шоу, на арх. Велизар Велизаров за страхотния проект, на Петър за боядисването и шегите, на Ивайло за трансформацията на библиотеката, на Асен и Калоян за снимките. Това е екипът на Spirit Трансформации, който постави старта от трансформация на дома към трансформация на духа.


към spiritpaints.bg