Запознай се със София Йотова

Коя е София Йотова тук и сега?

София: София е Софи – на цяло име ми казваха родителите ми в детството, когато бях сгафила ???? Софи е слънчево момиче (отказвам да се нарека жена, защото стратегически пазя детето в себе си) с трапчинка на лявата буза, действащ мечтател и смел приключенец по пътя на самопознанието и търсенето на хармония. Основният ми инструмент по този път е храната от природата с цялото й разнообразие и пъстрота. От тук и името на моя онлайн оазис за здравословни кулинарни вдъхновения – Foodie Boulevard.

Аз съм един нетрадиционен кулинарен блогър, който никога през живота си не е имал обоняние и се е борил с опасни екстремности в хранителното поведение близо десетилетие. Аз съм здравословен ентусиаст, който е открил начин да трансформира една тривиална дейност като готвенето в стратегия за комуникиране на посланията си. А посланията ми са, че, ако й позволим, храната може да претърпи редица неподозирани метаморфози – от мощен социален фактор за сближаване с и опознаване на околните, до ефективен образователен инструмент за стимулиране на естественото детско любопитство, от механизъм за автотерапия в различни травматични ситуации и изпитания, до средство за разпускане и стимулиране на вдъхновението и креативността ни.

Три цвята, които най-ярко отразяват твоя SPIRIT?

София: Без да се замислям отговарям мигновено жълто, лилаво и бяло.

Жълто, защото съм много слънчев човек и в живота ми винаги има светлина.

Лилаво, защото съм зодия Близнаци и съм доста полярен човек, и на жълтото най-добре в очите ми контрастира лилаво – това са и цветовете на моя бранд.

Бяло, защото аз възприемам чинията като празно платно, върху което създавам своето изкуство, само че с храна. В този смисъл, за мен е много важно да играя с празното бяло пространство, за да акцентирам върху цветовете, формите и текстурите, с които творя.

Какво всъщност означава „здравословно хранене“?

София: Понеже мога да говоря безкрай какво означава, ще оптимизирам отговора като кажа какво не означава „здравословно хранене“.

Здравословно хранене не означава лишение, вманиачаване по крайности, изключване на всички любими храни. Категорично също така не означава сляпо следване на режими, броене на калории и бягане от изкушенията. Освен това, здравословното хранене не означава скъпо, скучно или безвкусно хранене, не означава и дълги часове в кухнята, необходимост от задълбочени умения или боравене с футуристични уреди и съдове.

А за да дам все пак някакъв кратък обзор какво означава здравословното хранене в моите разбирания, ще кажа само, че за мен то означава баланс, опознаване на личните предпочитания и адаптиране на традиционно нездравословни храни, така че да не губим удоволствието от храненето, но и да си набавяме всички макро и микронутриенти, от които имаме нужда, за да живеем пълноценно и да се грижим за здравето си. 

Брои ли калории Софи, за да поддържа форма?

София: Категорично не. Това е грешка, която правих дълго време и единствено ме отдалечаваше от дълготрайните ми цели. Моментът, в който храната стана мой приятел и съотборник в стремежа да култивирам дълготрайни здравословни навици и съответно да постигна оптимална форма, беше моментът, в който осъзнах, че вманиачаването и последващото самобичуване при всяко леко кривване ме саботират и трябва да бъдат елиминирани. Отне ми време, много проби и грешки, но точно затова използвам думата баланс толкова често – той е моята лична формула за успех. Нищо крайно не е здравословно в дългосрочен план и често последствията са много повече психологически, отколкото визуални.

С какво се занимава един посланик на инициативата на Джейми Оливър Food Revolution?

София: Ежегодно през втората половина на май месец в цял свят се празнува Food Revolution Day, който е своеобразен празник на истинската храна и около който се огранизират разнообразни събития, които подканват и стимулират малки и големи да осъзнаят, че здравословната храна и хранене като цяло могат да бъдат забавни, лесни, вкусни и постижими за всеки човек, независимо от кулинарните му умения, финансовите му възможности или наличното време.
Когато камерите спрат да работят и медийната шумотевица около отбелязването на събитието отмине, да си посланик на една такава инициатива лично за мен означава личната ти философия да е била в синхрон с посланията на организацията много преди да станеш нейн член. За мен да съм посланик значи с всяка дейност, която развивам по отношение на Foodie Boulevard, с поведението ми у дома, сред приятели или в офиса, и с посланията ми към моята аудитория да илюстрирам много пъстро, чистосърдечно и пълнокръвно, че здравословното хранене не е поредната мода, по която всички лудват за кратко и после изчезва. Здравословното хранене не трябва да се възприема като фикс идея или самоцел, а като средство към по-глобална цел – да бъдем ние здрави, продуктивни и позитивни, и да растат децата ни, приемайки храните, които са им нужни, за да се развиват организмите им оптимално.

Петък вечер е след тежка работна седмица и си много гладна...Каква е вечерята?

София: Неслучайно повечето от моите кулинарни вдъхновения са създадени  за хора с ограничено време и заето ежедневие. Аз съм работещ човек и създавам рецептите си именно след работа.

В една такава ситуация бих направила един бърз омлет с 3 яйца и мъничко козе сирене, който бих гарнирала с шепа маслини или ¼ авокадо, както и с около 2 шепи пресни или задушени зеленчуци. Звучи толкова лесно и бързо и наистина е! А реално в едно такова хранене се съдържат всички макронутриенти и тялото е сито, щастливо и готово да се наслади на петъчната вечер.

Какво закуси днес София?

София: 5-минутна солена палачинка с 2 яйца, 3 с.л. пълнозърнесто брашно и малко сол, намазана с паста от извара, маслини и спанак. Вкусно вълшебство.

Откъде черпи своя SPIRIT София, когато създава нещо ново в кухнята?

София: За мен всяка нова рецепта, която създам, е едно ново приключение. Почти никога не знам какво искам да постигна, когато започна. Често просто имам визия – за комбинация от цветове или за някаква форма. Играя си с продуктите, които имам под ръка, за да помогна на аудиторията си да осъзнае, че няма нужда да следва рецепти сляпо, а че красотата на здравословното хранене е именно в това, че е страшно адаптивно. Вдъхновявам се най-често от човека, за когото готвя и използвам творенията си като израз на емоциите си към този човек.

С каква рецепта София би посрещнала Джейми Оливър?

София: О, най-голямата грешка, която бих могла да направя, ако попадна на едно място с Джейми Оливър, е да му поднеса нещо приготвено! Този човек е същият кулинарен приключенец по душа като мен, така че просто бих го „поканила в моята лодка“ и бих му предложила да се впуснем заедно в едно приключение, в което просто нареждаме каквито продукти има около нас на една маса и се пускаме по течението, водени от моментното си настроение и вдъхновение.

Защо София прие предизвикателството SPIRIT ТРАНСФОРМАЦИИ?

София: С времето осъзнах, че най-прекрасните неща в живота ми започнаха да ми се случват, когато се осмелих да им позволя. Вече прегръщам възможностите, дори да ме плашат, макар все още понякога да е плахо, защото пътят ми към себе си ми е помогнал да осъзная, че за да разбера коя съм аз, трябва да поискам да се опозная. А няма как да се опозная, ако не се поставям в нови, различни, пъстри, неочаквани и непредвидими ситуации. Тази беше точно такава. А, когато както мен си се трансформирал от плах и вечно подценяващ се човек в смел приключенец и дейстащ мечтател, скачаш. Това предизвикателство ме срещна с феноменални хора, с които магически кликнахме и прекарахме безумно забавни и сближаващи моменти заедно и дори само този аспект от трансформациите на  SPIRIT за мен е достатъчен, за да съм убедена, че съм взела правилното решение


към spiritpaints.bg